неділя, 27 березня 2016 р.

Гра "Найрозумніший" 11 клас

Гра «Найрозумніший»
Тема: Узагальнення знань про органічні речовини.
Мета: перевірити рівень засвоєних знань, уміння їх використовувати під час розв’язування теоретичних і практичних вправ; сприяти розвиткові творчих здібностей учнів.
       I.            Тур. (приймають участь 12 учасників)
1)    Функціональна група спиртів це:
а) –СОН,;   б) –СООН;  в) – ОН;   г) –NH2.
2)    За числом структурних ланок сахароза належить до:
а) моносахаридів;        б) трисахаридів;         в) дисахаридів;                     г) полісахаридів.
3)    Атоми Карбону в молекулі ацетилену перебувають у стані гібридизації:
а) sp2 ;    б) sp;    в) sp3;  г) sp4.
4)    Молекула етилену має форму:
а) об’ємну; б) площинну;  в) лінійну;  г) точки.
5)    Четвертим членом гомологічного ряду алканів є:
а) пентан;  б) гексан;   в) декан;    г) бутан.
6)    Загальною формулою гомологічного ряду алканів є:
а) СnH2n;   б) CnH2n+2;    в) CnH2n-2;   г) CnH2n-6.
7)    Мономером поліетилену є:
а) C2H2;    б) C2H6;     в) C2H4;    г) C3H6;
8)    Гомологічна різниця це група атомів:
а) СН2;   б) СН;   в) СН3;   г) СН4.
9)    Хімічна формула метанолу:
а) СН3ОН;   б) С2Н5ОН;  в) С3Н7ОН;  г) С4Н9ОН.
10)                      За числом гідроксильної групи гліцерил налети до:
а) одноатомних;  б) двоатомних;  в) триатомних; г)шестиатомних.
11)                      Яка з речовин є альдегідоспирт:
а) фруктоза; б) глюкоза;  в) сахароза;  г) целюлоза?
12)                      Назвіть білки – каталізатори хімічних реакцій в організмі:
а) каталізатори; б) ферменти;  в) інгібітори;  г) гормони.
13)                      Яка з наведених груп атомів амінна:
а) –COOH;     б) –NH2;   в) –SH;   г) –S-S-?
14)                      Який з білків виконує роль гормону в життєдіяльності організму:
а) гемоглобін;   б) міозин;   в) інсулін;   г) колаген?
15)                      Який із спиртів використовують для зволоження шкіри:
а) етанол;  б) гліцерин;   в) метанол;  г) бутанол?
16)                      Якісною реакцією на глюкозу є взаємодія з:
а) Cu(OH)2;     б) Ca(OH)2;    в) Mg(OH)2;    г) Zn(OH)2.
17)                      Молекула метану має форму:
а) куба;  б) тетраедра;   в) призми;   г) додекаедра.
18)                      Формула карболової кислоти:
а) С6Н5ОН;   б) СН3СООН;     в) НСООН;   г) С2Н5ОН.
19)                      При повному гідролізі целюлози утворюється:
а) α – глюкоза;   б) β – глюкоза;   в) m – глюкоза;   г) n – глюкоза.
20)                      40% розчин метаналю є:
а) формалін;   б) нафталін;   в) ванілін;   г) лігроїн.
21)                      Якісна реакція на  вуглеводні з кратними зв’язками – це:
а) KMnO4;   б) NaHCO3;   в) FeCl2;    г) KCl.
22)                      Одноатомний спирт з двома атомами Карбону:
а) метанол;   б) етанол;  в)  бутанол;    г) пропаном.
23)                      Яка з речовин має солодкий смак:
а) етанол;  б) етанель;   в) гліцерол;  г) метанол?
24)                      Назва дисахариду, який утворюється при частковому гідролізу крохмалю:
а) сахароза;  б) лактоза;   в) мальтоза;   г) фруктоза.
    II.            Тур.( 6 учасників переможців першого туру розігрують черговість)
«Хто швидше напише перших 10 представників алканів».
Теми для вибору: «Вуглеводні»,  «Спирти», «Карбонові кислоти», «Естери», «Вуглеводи», «Білки».
«Вуглеводні»
1.     Другий представник алканів.
2.     Формула хлороформу.
3.     Який з газів є основною складовою частиною природного газу?
4.     Ковалентним зв’язком, який здійснюється по прямій, що з’єднує два атоми є -
5.     Гідратація це приєднання -
6.     Який газ прискорює дозрівання фруктів і овочів?
7.     Найпростішим вуглеводнем, який має потрійний зв'язок є -
8.     Залишок мазуту після перегонки –
9.     В яких одиницях виміряють детонаційну стійкість бензину?
10.              Важливе джерело добування бензолу.
11.              Відстань між атомами Карбону в молекулі бензену.
12.              Продукт часткового окиснення етилену:
13.              Найважливіша властивість каучуку.
14.              Речовина, якою користуються в медицині для заморожування під час легких операцій.
15.              Тип гібридизації в молекулі ацетилену.
16.              Як холодоагент в холодильних установках найперше використовують –
17.              Автор теорії хімічної будови органічних сполук.
18.              Речовини, які мають одинаків склад, але різну хімічну будову.
«Спирти»
1.     Перший насичений одноатомний спирт.
2.     Завдяки якому зв’язку перші представники спиртів є рідинами?
3.     Який об’єм метанолу може спричинити смерть?
4.     Який з багатоатомних спиртів використовують для виготовлення антифризів?
5.     Завдяки якій властивості широко застосовують гліцерол?
6.     Як називаються гідроксильні похідні ароматичних вуглеводнів, у молекул яких функціональні групи зв’язані з бензольним ядром?
7.     Формула деревного спирту.
8.     Який спирт добувають внаслідок ферментного бродіння цукристих речовин?
9.     П’ятитомний спирт, солодкий, прохолодний.
10.              Речовини загальної формули ROMe отримали загальну назву –
11.              Що утвориться, якщо від однієї молекули спирти відщепнути молекулу води?
12.              Сировина, для виробництва синтетичного каучуку.
13.              Спирт, що використовують для виробництва валідолу, антисептик.
14.              Розчинник для лаків та барвників.
15.              Формула винного спирту.
16.              Спирт, який використовують для виготовлення настоянок.
17.              Чим зумовлена ізомерія спиртів?
18.              Хімічна назва «олійного цукру».
«Карбонові кислоти»
1.     Перший член гомологічного ряду основних карбонових кислот.
2.     Яке забарвлення лакмусу в розчині оцтової кислоти?
3.     Найпростіший представник двохосновних кислот.
4.     Яка  кислота міститься в кропиві, хвої ялини?
5.     Яка з кислот проявляє властивості альдегідів?
6.     Яку кислоту використовують для  маринування, консервування?
7.     Натрієві солі яких кислот є основою частиною звичайного твердого мила?
8.     Як називають реакцію кислот із спиртами?
9.     Формула масляної кислоти.
10.              Яка речовина утворюється при відновленні оцтової кислоти?
11.              Як називають безводну оцтову кислоту?
12.              Яку з кислот використовують для закріплення барвника на волокні?
13.              Яка кислота входить до складу оливкової та соняшникової олії?
14.              Тип гібридизації карбонільної групи.
15.              80% - розчин оцтової кислоти.
16.              Кислота, яка виділяється потовими залозами людини.
17.              Солі оцтової кислоти.
18.              Кислота, з якої виготовляють плексиглас.
«Вуглеводи»
1.     Який вуглевод використовують як зміцнюючий лікувальний засіб?
2.     Мономером крохмалю є:
3.     Молекулярна формула сахарози.
4.     При ферментному бродінні глюкози утворюється –
5.     За числом структурних ланок глюкоза належить до –
6.     При додаванні в розчин йоду крохмалю спостерігається –
7.     У природі глюкоза утворюється в процесі –
8.     Якісною реакцією на глюкозу є взаємодія з –
9.     Продуктом гідролізу сахарози є –
10.              Мономером целюлози є –
11.              За наявними функціональними групами глюкоза належить до –
12.              За числом структурних ланок целюлоза належить до –
13.              Що солодше: фруктоза чи глюкоза?
14.              Розплавлена аморфна прозора маса сахарози.
15.              Як називається суміш декстринів і глюкози?
16.              Надлишок глюкози відкладається в печінці у вигляді вуглеводу…
17.              Який спирт утворюється при піролізу деревини?
18.              Що є сировиною для утворення штучних волокон?
«Білки»
1.     Скільки α – амінокислот приймає участь в утворенні білків?
2.     Розчинні у воді білки –
3.     Які білки узгоджують роботу внутрішніх органів?
4.     Які білки каналізують в організмі численні хімічні реакції?
5.     Які білки, що їх виробляє організм захищають його від інфекції?
6.     За допомогою якого зв’язку амінокислоти з’єднуються один до одного?
7.     Основний білок шкіри, нігтів, волосся пір’я.
8.     Білок, який входить до складу хрящів, сухожилля.
9.     Складова частина червоних кров’яних тілець.
10.              Протеїд, який дає червоне забарвлення м’язам, і зберігає кисень у м’язових тканинах –
11.              Просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг.
12.              Руйнування вторинної і третинної структур під впливом ряду факторів –
13.              Білок, що регулює вміст цукру в крові –
14.              Формула гліцин.
15.              Автор визначення: «Життя є спосіб існування білкових тіл» -
16.              Основний корисний компонент нашої їжі –
17.              У якому виді рослин найбільший вміст білків?
«Естери»
1.     Естери карбонових кислот і гліцерину.
2.     Синтез жиру у 1854 р. здійснив –
3.     Жири рослинного походження називають –
4.     Взаємодію жиру з лугом називають –
5.     Естер, з якого виготовляють органічне скло –
6.     Рідкий тваринний жир –
7.     Твердий рослинний жир –
8.     Речовини, які мають найбільший запас енергії –
9.     Скільки ізомерів має етилацет?
10.              Яку речовину називають «гримучою олією»?
11.              Естер, який широко застосовують для виробництва пластмас, лаків –
12.              Формула етилацетату.
13.              Продукт гідрування рослинних жирів.
14.              Основна хімічна властивість жирів.
15.              Як називають естери з приємним запахом?
16.              Формула метилацетату.
17.              Який багатоатомний спирт добувають із жирів?
18.              Вищі насичені карбонові кислоти, що входять до складу жирів.
 III.            Тур.
Практичний тур.
Здійснити такі перетворення:
1)    Метан       хлорметан          етан       етен       етанол       етаналь      етанова кислота.
2)    Ацетилен      бензен        хлорбензен       фенол       фенолят натрію        фенол        2,4,6 – трибромфенол.
3)    Крохмаль       глюкоза       етанол      етен      етин      етаналь      етанол.

IV.            Підведення підсумків.

Немає коментарів:

Дописати коментар